Selectează o Pagină

Propolis*

PROPOLISUL in oncologie :

  • incetineste cresterea tumorilor maligne datorita flavonoidelor 
  • ajuta la eliminarea radicalilor liberi (care provoaca imbatranirea celulara) cu ajutorul fenolilor
  • inhiba activitatea celulelor canceroase datorita acidului cafeic
  • in plus, sub actiunea propolisului, porii pielii se extind si aprovizionarea cu sange a epidermei se imbunatateste. Pielea incepe sa „respire”, zgurii sunt indepartati, iar sangele ajunge in zonele cu probleme. Aceasta creeaza conditii nefavorabile pentru dezvoltarea ulterioara a cancerului.

 

Acceptarea propolisului pentru tratarea cancerului are un efect pozitiv asupra starii pacientului oncologic:

  • somnul se imbunatateste
  • creste capacitatea de a rezista stresului
  • se produce stimularea imuna
  • pofta de mancare se imbunatateste
  • creste vitalitatea
  • inhiba cresterea celulelor maligne.

Propolisul ajuta pacientul sa faca fata tensiunii nervoase prezente deseori in cancer si sa creeze atitudinea pozitiva necesara pentru succesul terapiei anti-cancer.

Rezultatele studiilor epidemiologice recente arata ca ratele cancerului sunt influentate de factorii de mediu, dar ca dieta joaca un rol extrem de important in declansarea acestei boli. Dintre substantele cu un potential rol anticancerigen se evidentiaza compusii polifenolici. Flavonoizii din propolis au o actiune de stimulare a sistemului imunitar, dar si efecte antitumorale si anticancerigene demonstrate prin studii clinice.

 

Propolisul si cancerul de prostata

Cercetatorii de la Centrul Medical al Universitatii Chicago, intrigati de potentialul anticancerigen al propolisului, au decis sa testeze capacitatea unui compus activ al acestuia – esterul fenetilic al acidului cafeic – asupra cancerului de prostata. In testele de laborator in vitro, chiar si o mica doza de CAPE (esterul fenetilic al acidului cafeic) a incetinit cresterea tumorilor.  Cand doze mici de CAPE au fost administrate oral soarecilor de laborator cu tumori la prostata, cresterea tumorilor a fost incetinita cu 50%. Desi tumorile au stagnat atata timp cat CAPE a fost administrat zilnic, au inceput sa creasca din nou cand tratamentul a fost intrerupt. Astfel, cercetatorii au concluzionat ca substantele active din propolis au actionat asupra retelei de semnalizare care controleaza cresterea celulelor canceroase, nu direct asupra celulelor canceroase. Cu toate acestea, patru studii anterioare au aratat ca propolisul este capabil sa ucida celulele canceroase in cazul cancerului de prostata, de san si de piele.

 

Propolisul si tumorile neurofibromatoase

Un studiu din 2009 a demonstrat ca propolisul poate suprima cresterea tumorilor neurofibromatoase (neurofibromatoza este o afectiune ereditara care duce la dezvoltarea tumorilor pe oricare dintre organe, dar mai des la nivelul pielii, tesutului nervos, ochilor si tesutului osos) blocand niste transmitatori celulari (PAK1). Din moment ce mai mult de 70% dintre cancerele de san si prostata implica acelasi transmitator pentru crestere, este posibil ca extractul de propolis verde sa aiba un potential benefic in tratamentul acestor cancere.

Compozitia chimica a propolisului difera de la regiune la regiune, insa specialistii au ajuns la concluzia ca cel mai important compus din propolis, cu actiune direct asupra sistemului imunitar, este CAPE (esterul fenetilic al acidului cafeic) si artepilin C. Acesti doi compusi chimici au o actiune imunosupresoare asupra limfocitelor T, insa, in mod paradoxal, activeaza functia macrofagelor. Pe de alta parte, au un potential efect antitumoral prin mecanisme variate: stoparea proliferarii celulelor canceroase datorita efectului lor antiinflamator, scaderea numarului celulelor canceroase, blocarea cailor de semnalizare canceroasa specifice etc. Alti compusi cu efect citostatic (impiedica inmultirea celulelor cancerigene), anticancerigen si antitumoral din propolis sunt: quercetina, resveratrolul.

 

Flavonele si stimularea imunitatii

Studii recente prin care s-a incercat depistarea compusilor activi din propolis care ar putea fi utilizati in preventia sau tratamentul cancerului au concluzinonat ca flavonele sunt agentii cu cel mai mare potential imunomodulator, radioprotectiv si antitumoral. Unii specialisti considera ca aceste beneficii pentru sanatate ale propolisului, inclusiv potentialul antiinfectios si anticancerigen, se datoreaza efectelor sale de stimulare a imunitatii. In plus, biodisponibilitatea crescuta a propolisului ingerat pe cale orala si siguranta demonstrata a acestuia il face un adjuvant ideal in cancer si probleme de imunitate.

Stimularea raspunsului imunitar este recunoscuta ca o posibila metoda de inhibare a cresterii tumorilor, fara efecte secundare asupra organismului. Antioxidantii din alimentele bogate in flavone pot fi responsabili cu activitatea de stimulare a imunitatii. Flavonoizii afecteaza proliferarea, diferentierea si moartea celulelor cancerigene si pot juca un rol important in preventia aparitiei acestei boli.