Selectează o Pagină

PROPOLIS

PROPOLISUL este o substanta rasinoasa (50%) aromata, colectata de albine din mugurii si ramurile tinere ale anumitor copaci, la care adauga ceara (30%), un pic de polen (5%), uleiuri eterice(10%) si secretii proprii (fermenti). Aceasta substanta are o influenta decisiva asupra sanatatii coloniei de albine datorita proprietatilor sale bactericide si bacteriostatice. 

La origine, propolisul este un produs vegetal. Culoarea sa poate varia de la maro, verde sau rosu, in functie de zona si copacii de pe care a fost cules. In Europa este comun propolisul de culoare maro, avand ca origine in special, plopul.

Numit si clei de albine, acesta este folosit atat la construirea stupului, pentru captusirea peretilor cu un strat lucios, etans, care nu permite formarea curentilor de aer, dar si ca mijloc de aparare impotriva microbilor si a mucegaiurilor. Intrusii care patrund in stup (insecte sau soareci) sunt omorati de albine si apoi inveliti in propolis, proces care nu permite putrezirea lor. 

 

Din istoria propolisului

Preotii din Egiptul antic stiau de proprietatile miraculoase a propolisului si il foloseau in cantitati mari pentru procesele chimice de la acea vreme si la arta mumificarii mortilor.

In Arabia, propolisul se folosea pentru tratarea problemelor dentare, a cariilor si a inflamatiilor de la nivelul cavitatii bucale.

In timpul campaniilor militare ale lui Napoleon prin Europa, propolisul se folosea la tratarea ranilor. Iar medicii rusi au relatat despre rezultatele satisfacatoare ale aplicarii propolisului pentru tratarea ranilor in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.

 

Compozitia propolisului

Compozitia propolisului variaza foarte mult in functie de vegetatia din locul respectiv, in functie de anotimp, de clima si de alte circumstante locale. Cercetatorii au identificat in compozitia propolisului nu mai putin de 300 de compusi, cu precadere flavonoide, o grupa de antioxidanti ce confera propolisului proprietati antiinflamatorii.

Alte substante pe care propolisul le contine sunt:
• acizi grasi si acizi aromatici;
• acizi fenolici precum acid cafeic;
• aminoacizi;
• vitamine: B1, B2, B6, vitamina C si E;
• minerale: calciu, magneziu, potasiu, sodiu, cupru, zinc si fier.

Gama larga de substante componente nu au permis standartizarea propolisului. Din acest motiv inca nu exista un standard al calitatii pentru el. Cu toate acestea, in prezent propolisul se studiaza la nivel global. In Germania, cadrul legal impiedica comercializarea individuala a produselor din propolis, deoarece acesta nu este considerat un aliment sau un supliment alimentar, ci un medicament.

 

Proprietatile propolisului

Studiile moderne referitoare la proprietatile acestui preparat natural i-au uimit pe oamenii de stiinta: nu mai putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusuri (incluzand si varietatile lor) sunt distruse de catre propolis. S-a constatat ca albinele nu au nici un parazit, spre deosebire de alte insecte, bacteriile si virusurile nu pot sa isi duca existenta parazitara in corpul albinelor.  Producerea unui antibiotic de catre albine impiedica bacteriile si virusurile care le-ar putea face rau sa se instaleze in corpul lor. 

Experimentele facute pentru a studia efectul anti microbian al propolisului au surprins ca unele tulpini a bacteriilor si virusilor au fost distruse intr-un interval de 15-20 de minute, altele in decurs de 5 ore (depinde de sensibilitatea microorganismelor precum si de originea si concentratia propolisului).

Potentialul anestezic al propolisului este considerabil mai mare decat cel al novocainei.

In prezent, propolisul este utilizat in practica medicilor chirurgi, dermatologi, medici ORL, pediatri si stomatologi, gastroenterologi si ginecologi.

 

  • Un studiu realizat de catre cercetatorii germani a aratat ca, la pacientii care iau 50 de picaturi de tinctura de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infectie cu virusul gripal scade cu pana la 40%. De asemenea, la majoritatea pacientilor tratati astfel cu propolis, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile, fata de 6-7 zile.
  • Studii facute in paralel in Japonia, Statele Unite, Rusia au pus in evidenta faptul ca propolisul administrat sistematic mareste productia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai „agresive”, ceea ce determina o mult mai mare rezistenta la infectiile cu orice tip de germen.
  • Afectiunile de natura gastro-intestinala sunt rezultatul infectiei cu un anumit agent patogen (bacterii, fungi sau paraziti). Studiile efectuate in domeniu au aratat o activitate antimicrobiana in vitro a propolisului impotriva unora dintre cei mai puternici agenti patogeni, cum ar fi: Streptococcus spp., Escherichia coli (E-coli), Helicobacter pylori, Staphylococcus spp., Salmonella spp., Candida albicans sau Proteus vulgaris.
  • Extractul de propolis reprezinta totodata un remediu promitator impotriva giardiozei (sau giardia), boala intestinala cauzata de parazitul Giardia lamblia. Intr-un studiu efectuat pe 138 de persoane cu giardioza (copii si adulti deopotriva), administrarea unui tratament cu extract de propolis a rezultat intr-o rata de vindecare de 52% in cazul copiilor, respectiv de eliminare totala a parazitului in cazul a 60% dintre adulti.
  • Rezistenta la antibiotice este o problema tot mai mare in medicina, adesea datorita utilizarii excesive a medicamentelor antibiotice. Persoanele care iau antibiotice sunt deseori sfatuite sa ia probiotice pentru a ajuta la conservarea bacteriilor bune in intestine. Cercetatorii au stabilit ca propolisul este un antibiotic natural, dar care nu distruge flora intestinala.
  • Intr-un studiu, actiunea propolisului brazilian a fost testat comparativ cu cea a unei creme comune de prescriptie, utilizata pentru a ajuta la arsuri. Rezultatele? Propolisul a fost la fel de eficient. Mai mult chiar, propolisul era si mai linistitor pentru arsuri minore decat medicamentele conventionale.
  • In cautarea continua de a gasi un remediu potrivit si eficient impotriva ciupercii Candida albicans, cercetatorii au analizat propolisul. Rezultatele au aratat ca propolisul poate inhiba cresterea Candidei si are potentialul de a stimula un raspuns imunitar sanatos la infestarea cu Candida.
  • Testele de laborator care examineaza utilizarea propolisului impotriva infectiilor fungice ale unghiilor au descoperit ca propolisul ofera o gama mai mare de protectie comparativ cu un medicament prescris in mod obisnuit. Produsul farmaceutic a fost rezistent la sapte dintre ciuperci, iar propolisul a fost rezistent la toate aceste infectii.
  • Diabetul este o problema care afecteaza milioane de adulti si copii. Adesea este abordat cu masuri de tratament pe toata durata vietii, cum ar fi injectiile cu insulina si medicamentele farmaceutice. Studiile au aratat ca propolisul poate inhiba enzimele care duc la cresterea zaharului din sange. Se crede ca compusii antioxidanti din propolis sunt responsabili pentru avantajele stabilizarii zaharului din sange.