Banala, in aparenta, papadia poarta in florile, frunzele si radacina ei multime de beneficii pentru organismul uman.
Papadia face parte din plantele cele mai bogate in provitamina A. Frunzele de papadie contin potasiu, fier, calciu, cupru, siliciu si mangan. De asemenea, ea este bogata in calciu si magneziu. Contine si o cantitate mare de vitamine din complexul B, vitaminele C, D si K precum si flavonoide si carotenoide. In plus planta contine colina – compus important care se foloseste in afectiunile hepatice.
Cel mai des sunt folosite frunzele si tulpinile, desi calitatile vindecatoare cele mai puternice le are radacina.
Radacinile de papadie contin taraxacina – un principiu amar deosebit de valoros in tratarea bolilor digestive. Frunzele contin proteine, glucide, vitaminele A, B, C si D. Pe langa saruri minerale, papadia contine substante curative si de sinteza foarte importante.
Proprietatile plantei
De secole, papadia este cunoscuta drept una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante. Studiile medicale din zilele noastre atesta efectul detoxifiant al papadiei, catalizand, practic, toate procesele de eliminare a toxinelor si a reziduurilor de metabolism din organism. De regula, medicii specialisti in bolile de ficat stiu ca papadia are o influenta cat se poate de benefica asupra ficatului.
Papadia are efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic, precum si stimulant.
Planta este recomandata ca remediu in toate bolile unde exista un dezechilibru glandular.
Este indicata in cazurile de obezitate, in boli de ficat (marind secretia biliara), dar si pentru marirea poftei de mancare.
Preparatele din papadie au efect benefic in tratamentul hipertensiunii arteriale, insuficientei cardiace si aterosclerozei. Dar in cazul hipertensiunii si bolilor cardiace, administrarea remediilor din papadie este bine sa se faca cu acordul si sub indrumarea medicului.
Acorda ajutor rapid in normalizarea circulatiei sangelui. Face sangele foarte fluid, fiind considerata un mijloc excelent contra sangelui ingrosat.
Este folosita cu succes in multe cazuri de gastrite hipoacide si dispepsii.
Are efecte benefice in tratarea dischineziei biliare. Se recomanda in prevenirea formarii calculilor biliari. Papadia sporeste marirea fluxului de urina, fapt prin care ajuta la eliminarea calculilor renali si uretrali din caile urinare.
Prin diureza pe care o produce, papadia face ca toxinele din corp sa se elimine si ajuta indirect in tratarea eczemelor si altor boli de piele.
Papadia este eficace si in lupta impotriva constipatiei, anemiei si infectiilor.
Bine de stiut
La sate, in Moldova si nordul Transilvaniei, radacina de papadie e folosita si pentru bolile de piele, in timp ce in Muntenia se fierbe in lapte, contra fierii lenese si a galbinarii (hepatita). Zeama de radacina de papadie era administrata pe tot cuprinsul tarii pentru durerile de rarunchi (crize renale), in timp ce sucul proaspat era folosit pentru descuierea pantecelui (efect laxativ). Mai mult, radacina de papadie este considerata una din cele mai bune plante pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.
Un “nou” agent anticancerigen netoxic. Studii recente.
Stiinta medicala incepe in sfarsit sa accepte rezultatele pozitive ale suplimentelor alimentare naturale in vindecarea cancerului. Numai in ultimii cativa ani au fost publicate cercetari clinice afirmand beneficiile suplimentelor de plante precum papadia pentru cancer. Comunitatea stiintifica a inceput recent sa studieze in mod frenetic papadia, datorita dovezilor incurajatoare ca papadia suprima cresterea si comportamentul invaziv in cateva tipuri de cancer.
Aici prezentam cateva studii:
1. The International Journal of Oncology(Jurnalul International de Oncologie) a publicat un studiu clinic din 2008, demonstrand efectele pozitive ale ceaiului de frunze de papadie. Ceaiul de frunze de papadie a micsorat numarul celulelor canceroase in cazul cancerului la san, dar ceaiul de radacina de papadie nu. Cercetatorii au continuat testarile pe celulele de cancer la prostata si au gasit rezultate similare. Savantii au tras concluzia ca extractul de papadie ar putea fi considerat o “noutate” printre agentii anticancerigeni.
2. The Journal of Ethnopharmacology(Jurnalul de Etnofarmacologie) a publicat in ianuarie 2011 un studiu prin care a testat efectele ceaiului din radacina de papadie asupra celulelor leucemice. Studiul a demonstrat ca ceaiul din radacina de papadie a omorat celulele afectate de leucemie printr-un proces numit apoptoza. Se crede ca ceaiul din radacina de papadie declanseaza un “releu ucigas” in receptorii celulelor leucemice. Cercetatorii au gasit interesant faptul ca ceaiul din radacina de papadie nu transmite acelasi semnal pentru “releu ucigas” si celulelor sanatoase. Acesti savanti mai credeau de asemenea ca papadia ar trebui considerata un “nou” agent anticancerigen netoxic.
3. The International Journal of Oncology(Jurnalul International de Oncologie) a publicat un raport in 2011 in care a aratat ca un supliment alimentar, ce continea papadie ca unul dintre ingrediente, suprima cresterea celulelor canceroase la prostata.
In inca un studiu din 2011 efectuat pe papadie, extract din radacina de papadie s-a dovedit ca induce apoptoza in celulele melanomului cu rezistenta la medicamente fara a otravi sau a afecta celulele sanatoase. Inca o data testele au dovedit ca extractul din radacina de papadie ar trebui considerat o terapie “noua” si netoxica chiar si pentru formele rezistente la medicamente ale cancerului.
4. Un alt studiu realizat la Universitatea din Windsor, Canada – Departamentul de Chimie și Biochimie a arătat că și în doze foarte mici, extractul de radacina de papadie poate induce autofagia si apoptoza (moartea programata a celulelor) in leucemia mieloida cronica – un tip de cancer greu de diagnosticat si agresiv, rezistent la tratamentul conventional. Sansele de supravietuire sunt foarte mici: 12-24 de luni de la diagnosticare bolii. O observatie foarte importanta este ca radacina de papadie are capacitatea de a ucide celulele canceroase in mod selectiv, fara sa produca toxicitate asupra celulelor normale, non-canceroase. Extractul de radacina de papadie a reusit sa distruga celulele canceroase de leucemie in proportie de 96%. Aceste rezultate uimitoare i-a determinat pe autorii acestui studiu sa afirme ca aceasta planta ar putea fi folosita ca alternativa pentru chimioterapie.
5. Un alt studiu din 2012, realizat de aceeasi cercetatori canadieni a aratat ca radacina de papadie induce autofagia si apoptoza in cancerul pancreatic uman. Cercetarile ulterioare au aratat ca tratamentul repetat cu doze mici de extract de radacina de papadie a fost eficient in uciderea mai multor tipuri de celule canceroase.
6. Departamentul de Chimie si Biochimie al Universitatii Ontario a demonstrat ca extractul din radacina de papadie poate induce eficient apoptoza (moartea programata) in celulele melanomului.
In studiul initial reactia chimica creata de extractul de papadie a fortat celulele canceroase sa inceapa sa se dezintegreze in primele 48 de ore de la tratament si nu au fost afectate celule sanatoase. Cercetatorii au observat ca tratamentul continuu cu extract din radacina de papadie in doze mici a fost eficient pentru a elimina cele mai multe celule canceroase.