Din punct de vedere istoric, menta a fost apreciata pentru utilizarile sale medicinale inca din Antichitate, avand o istorie impresionata ca planta de leac, de unde si denumirea de cel mai vechi medicament natural din lume.
Spre deosebire de multe alte plante si uleiuri esentiale, beneficiile uleiului de menta si ale mentei au fost studiate si confirmate de catre comunitatea stiintifica. Si pentru ca rezultatele sunt confirmate medical si stiintific, uleiul de menta este astazi comercializat in farmaciile naturiste sub forma de capsule si tablete prescrise de doctorii medicinei alternative moderne.
Frunzele de menta contin o cantitate mare de uleiuri volatile, substante polifenolice, taninuri, flavonoide si principii amare. Uleiul volatil din menta este compus din mentol, mentona, mentofuran, carvacrol, timol.
Decongestionarea cailor respiratorii
Mentolul este prezent din belsug in uleiul de menta. Acesta ajuta la curatarea tractului respirator fara efecte secundare. De asemenea este un antispastic si un expectorant eficient si de aceea poate fi folosit instant pentru ameliorarea problemelor respiratorii dificile care pot sa apara in caz de astm, bronsita, sinuzita, raceli, tuse sau congestie nazala.
Analgezic natural si relaxant muscular
Uleiul de menta este adesea numit un “agent frigorific”, deoarece poate reduce febra si oferi o senzatie de racorire asupra zonei dureroase. In caz de ranire, se aplica ulei de menta pentru a reduce inflamatia, a calma durerea si a elimina riscul de infectii.
Uleiul de menta are capacitatea de a imbunatati circulatia, de a calma intestinul si de a relaxa muschii tensionati.
Un studiu clinic efectuat de cercetatorii de la Clinica de Neurologie de la Universitatea din Kiel, Germania, a constatat ca in combinatie cu uleiul de eucalipt, menta are “efect analgezic semnificativ, cu o reducere a sensibilitatii la durerile de cap”.
Un alt studiu a demonstrat ca tratamentul local cu ulei de menta s-a dovedit a fi mai eficient in tratamentul durerilor de cap decat un placebo. In plus, cercetatorii iranieni din 2010 au scos in evidenta faptul ca, durerea, greata si alte simptome asociate cu migrenele au fost mult imbunatatite prin aplicarea unei creme pe baza de ulei de menta pe frunte si pe tamplele unor pacienti cu migrene.
Efect calmant, emoliant, tonifiant si antiinflamator
Potrivit studiilor medicale, una dintre cele mai bune intrebuintari ale uleiului de menta este tratamentul facial, fapt datorat proprietatilor antimicrobiene, deci este un ingredient excelent pentru a ajuta la vindecarea acneei in mod natural. Pentru ca uleiul de menta contine mentol, acesta hraneste pielea obosita si diminueaza efectele tenului gras.
In plus, extractul uleios de menta are efecte calmante asupra inflamației pielii. Atunci cand este aplicat local poate reduce eczemele si psoriazisul, poate stopa o eruptie cutanata sau o iritație/mancarime. Un numar mare de studii sugereaza ca uleiul de menta poate opri mancarimile. Intr-unul dintre acestea, femeile insarcinate care sufereau de mancarimi au primit ca tratament 0.5% ulei de menta combinat cu ulei de susan. Efectele au fost mult mai bune decat in cazul femeilor care foloseau medicamente placebo in cadrul aceluiasi studiu.
Uleiul de menta poate hidrata pielea arsa si poate calma durerea provocata de arsurile solare. Acest lucru se datoreaza faptului ca uleiul de menta are o valoare SPF (factor de protectie solara) mai mare decat alte uleiuri medicinale.