Supranumita usturoiul salbatic – leurda, este prima care ne surprinde cu verdele viu al frunzelor, fiind considerata vestitoarea primaverii, ea rasarind imediat dupa ce apare ghiocelul si brandusa. Consumata sub forma de salata, suc, tinctura, aceasta actioneaza favorabil in numeroase afectiuni.
In urma unor studii efectuate in centrele de cercetare, leurda a fost declarata “Planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. Este considerata, din punct de vedere terapeutic, mai puternica decat usturoiul.
Planta de hrana si de leac
Frunzele de leurda au componente asemanatoare cu cele ale usturoiului, predominand sulfura de alil, care imprima gustul si mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. Acestea mai contin: carotenoizi, vitaminele A si C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, saruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru si proteine.
Pe langa proprietatile curative foarte puternice, leurda este eficienta in tratarea indigestiei, insuficientei biliare, a colicilor abdominale, balonarii si dizenteriei. De asemenea, ajuta la combaterea viermilor intestinali, purifica organismul, trateaza afectiuni ale sistemului nervos, boli respiratorii, afectiuni cardiovasculare, amelioreaza problemele renale, previne aparitia afectiunilor la nivelul creierului si, nu in ultimul rand, vindeca ranile.
Studii de specialitate
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Leipzig, Germania, condusa de dr. Stefan Dhein, a dat publicitatii, la sfarsitul anului 2008, un studiu care arata ca, administrarea unui extract de leurda impiedica formarea trombilor (cheagurilor de sange) si migrarea lor prin vasele de sange. Leurda are efecte comparabile cu ale clopidogrelului, un medicament de sinteza utilizat contra problemelor cardiovasculare produse de cheagurile de sange si de rigidizarea arterelor.
In plus, un studiu publicat in Germania arata ca mai multe substante continute de leurda, cele mai importante fiind ajoena si adenozina, au efecte de scadere a colesterolului negativ (LDL) din sange.
Studiile arata ca mai multe substante din compozitia frunzelor leurdei (cea mai importata este y-glutamil peptida) stimuleaza organismul sa produca enzime care regleaza si stabilizeaza presiunea arteriala. Mai mult, leurda are efect vasodilatator, ceea ce duce implicit la scaderea tensiunii.
Studiile facute de dr. H. Torok de la „Central Research Laboratory” din Pecs, Ungaria, arata ca extractul alcoolic (tinctura) de leurda este un excelent remediu contra radicalilor liberi, substante instabile, care ataca permanent membranele celulelor organismului, prin aceasta producand ceea ce noi numim imbatranire.
Stiati ca?
Se spune despre leurda ca este planta preferata a ursilor si a animalelor care au hibernat in sezonul rece, de aici si denumirea de usturoiul-ursului. Cercetatorii in domeniu au sesizat faptul ca, leurda este cautata de ursi dupa sezonul de hibernare deoarece aceste animale au nevoie de o cura bogata in vitamine si minerale, dar cu efect detoxifiant.
Astfel, avand un excelent rol purificator, prin eliminarea deseurilor toxice din ficat si din sange, precum si un important rol fortifiant al intregului organism, extractele pe baza de leurda sunt recomandate primavara, in cure de detoxifiere.