Primele mentiuni scrise despre isop ca plantă medicinala se gasesc in unele dintre scrierile lui Avicenna, un renumit om de stiinta, medic si filosof medieval.
De secole, isopul este folosit in medicina pentru un intreg spectru de boli, de la epilepsie la muscaturile de sarpe, de la tuse la tratarea amortirii extremitatilor.
In medicina moderna pe baza de plante, isopul este utilizat pentru: boli respiratorii acute, pentru lichefierea si indepartarea flegmei din caile respiratorii, pentru a induce transpiratie, pentru durerile reumatice, pentru tratamentul astmului.
Studiile au confirmat ca isopul calmeaza membranele mucoase, iar amaraciunea sa are proprietati expectorante, are o activitate antivirala ridicata, in special impotriva herpesului simplex si a herpesului genital.
Este o planta a sufletului care are efecte tamaduitoare asupra trupului.
Scrierile mentioneaza ca la curtile marilor domnitori si in manastirile de calugari se gaseau rezerve importante de plante medicinale, printre care si aceasta planta cu flori alb-albastre, care avea puterea de a calma tusea si de a indeparta durerile stomacale.
Compozitia
In scop medicinal sunt utilizate partile aeriene ale plantelor, bogate in uleiuri volatile, substante flavonoide (hisperidina, diosmina), acizi organici (ursolic, oleanolic), beta-sitosterol, glucide, tanin, rasini, zaharuri si substante amare (marubiina).
Proprietati, beneficii pentru sanatate
Isopul este utilizat cu mare succes in tratarea multor afectiuni. Preparatele din isop au actiune antispastica, expectoranta, antiinflamatoare, diaforeica, carminativa si hepato-stimulatoare.
Substantele amare din compozitia acestei plante contin minerale extrem de necesare organismului. In acelasi timp stimuleaza digestia si ajuta la asimilarea sarurilor minerale.
Sunt utilizate cu succes in starile de convalescenta si boala. Regenereaza tesuturile si ajuta la energizarea organismului. Intaresc peretii celulari, facand celulele mai puternice, in fata organismelor patogene.
Pulberea de isop are efecte deosebite in cazurile de oboseala nervoasa. Actioneaza ca un sedativ asupra celulelor nervoase, inducand starea de relaxare si liniste. Induce buna-dispozitie si de aceea isopul este utilizat ca tratament antidepresiv.
Franta, Germania, Romania, Suedia si Portugalia au inclus oficial isopul in farmacopeile lor.