Selectează o Pagină

EXTRACT ULEIOS DE SANZIENE

Exista sanziene cu flori albe (Gallium mollugo) si sanziene cu flori galben-aurii (Galium verum). In scop medicinal sunt folosite mai ales cele cu flori galbene, recoltate in timpul infloririi.protiroztočový poťah na matrac 1080p full hd autokamera lego clock tower hogwarts ua sneakers vinyl zilina tričko sukňa bose 410376 logitech mx master 2s keyboard combo the body shop tea tree night mask כובע פדורה רחב שוליים horolezecka prilba scott desktop sls printer smart hodinky lacne žiarovka sviečka logitech g600 doubleclick 

 

Sanzienele galbene sunt plante cu flori mici, care raspandesc o mireasma puternica de miere. Au o inaltime de 30-60 de centimetri si cresc prin gradini, livezi, pasuni, fanete, campii, ogoare sau de-a lungul gardurilor.

 

Perioada de maxima inflorire a sanzienelor galbene este in preajma solstitiului de vara si a sarbatorii Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie), care mai este cunoscuta sub denumirea populara de Sarbatoarea de Sanziene sau Dragaica.

 

Se spune ca Maica Domnului a folosit sanziene galbene in loc de paie pentru culcusul ei sfant si pentru a-i face un patut moale in iesle pruncului Iisus. O legenda din Silezia relateaza ca Sfanta Fecioara a folosit sanziene galbene pentru ca era singura planta pe care magarul n-o manca. Intr-adevar, aceasta planta, desi este cautata de vaci, este totusi ocolita de magari.

 

Sanzienele galbene contin, printre altele, glicozide, taninuri, ulei volatil, cumarina si saruri minerale. Iar leacurile preparate din ele sunt reglator hormonal tiroidian si au actiune diuretica, antispasmodica, antioxidanta, antibacteriana, antifungica, sedativa, coleretica (stimulează eliminarea bilei), sudorifica (cresc secretia glandelor sudoripare), astringenta, hemostatica.

 

Sanzienele mentin functionarea normala a glandei tiroide (noduli tiroidieni, hiper- şi hipotiroidie), protejeaza sistemul nervos (nevroze, epilepsie, insomnie, epuizare, iritabilitate, angoase, isterie) si ajuta la tratarea bolilor aparatului urinar (cistita). Sunt indicate si in calculoza biliara si renala, nefrita si pielonefrita, in anemie, guta, obezitate.

 

In unele studii, leacurile pe baza de sanziene galbene au dovedite efecte pozitive in diverse forme de cancer, precum cel bucal. Aplicate extern, remediile cu sanziene au efect calmant si grabesc vindecarea ranilor, pot aduce ameliorare in furuncule, pecingine, eczeme si psoriazis.