Selectează o Pagină

Cuisoare

Cuisoarele sunt una din plantele dezinfectante cele mai puternice de pe pamant.

Au fost aduse din India, mai exact din Insulele Moluce, Indonezia, cunoscute si ca Insulele Mirodeniilor, unde cuisoarele sunt mestecate impreuna cu ierburi aromate, pentru o respiratie proaspata si pentru a ajuta digestia. Erau apreciate si pentru aroma lor picanta, care servea la mascarea gustului alimentelor prost conservate,o problema frecventa in acele timpuri cand nu existau frigidere.

Cuisoarele sunt utilizate in special pentru conti­nutul in ulei esential care are proprietati antibacteriene cu spec­tru larg. Astfel, produsul actioneaza asupra unui spectru larg de germeni patogeni, fiind in acelasi timp vermifug, antiinflamator, imunostimulent, antifebril, expectorant, emolient.

In medicina, cuisoarele sunt folosite ca antifungic, agent antibacterian, antiseptic si analgezic.

Sunt bogate in antioxidanti si sunt o excelenta sursa de mangan, de acizi grasi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu si fibre.

Cuisoarele contin o cantitate importanta dintr-un compus activ numit eugenol, care a facut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicitatii produselor de poluantii din mediu si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamatiilor articulatiilor.

 

Consumul de cuisoare imbunatateste digestia

Cuisoarele ajuta la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorand astfel starile de voma, diareea, balonarile sau durerile de stomac. Atentie, insa, uleiul de cuisoare este puternic si poate irita stomacul. De aceea este mai bine ca în aceste cazuri sa le consumati sub forma de decoct sau miere cu cuisoare.  Administrarea a 2 – 6 lingurite pe zi din acest preparat amelioreaza afectiunile digestive, printre care constipatia, colita de putrefactie, arsurile la stomac, gastritele, diareea.
Tot la nivelul tractului gastro-intestinal cuisoarele au si un rol anti-parazitar (distruge viermii intestinali).

 

Cuisoarele reduc inflamatiile

Eugenolul, principalul component al cuisoarelor, este un ulei volatil cu proprietati antiinflamatoare. In studiile efectuate pe animale s-a demonstrat ca adaugarea extractului de cuisoare în dieta aduce beneficii semnificative, reducand simptomele inflamatorii cu 15-30%. Cuisoarele contin, de asemenea, flavonoizi precum camferol si ramnetin, care contribuie si ei la proprietatile antiinflamatoare si antioxidante.
Uleiul de cuisoare poate fi folosit in masaj pentru durerile musculare, sau in cataplasme si bai calde pentru artrita sau reumatism.

 

Folositi cuisoare pentru a ameliora durerile dentare

Eugenolul extras din cuisoare este folosit in stomatologie deoarece eugenolul si alte componente ale cuisoarelor (inclusiv beta-cariofilen) au usor efect anestezic, dar reprezinta si un agent antibacterian.
Puteti ameliora temporar durerea prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu putina vata pe care puneti ulei de cuisoare. Un beneficiu suplimentar este acela ca uleiul de cuisoare va trata infectiile dentare. Daca nu aveti la indemana ulei de cuisoare, puteti mesteca cateva cuisoare intregi.

 

Cuisoarele reduc greata si starile de voma

Cuisoarele si uleiul de cuisoare pot reduce greata, in special cele de dimineata. Luati 10 cuisoare si amestecati-le cu pasta de tamarin sau cu zahar din trestie de zahar si amestecati cu apa. Beti din aceasta solutie de doua ori pe zi.

 

Uleiul de cuisoare trateaza afectiunile pielii

Uleiul de cuisoare poate fi intepator si poate ustura. De aceea, cel mai bine este sa il aplicati pe vanatai si zgarieturi in amestec cu ulei de masline.
Uleiul de cuisoare este un foarte bun remediu natural pentru pielea uscata. Este eficient si pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosita.

 

Cuisoarele, aliat in tratarea racelilor si infectiilor respiratorii

Raceala si tusea pot fi tratate cu ajutorul cuisoarelor, dar ele pot preveni si gripa. Cuisoarele sunt un foarte bun expectorant, amelioreaza durerile in gat si lupta impotriva virusilor si bacteriilor. Pentru toate acestea puteti prepara o bautura calda cu ajutorul a 10 picaturi de ulei de cuisoare pe care le adaugati intr-o cana cu apa calda, la care puteti adauga si miere. Consumati aceasta bautura de doua, trei ori pe zi. Daca nu aveti ulei, puteti prepara un decoct din cuisoare sau o miere cu cuisoare.
O alta afectiune care poate fi combatuta cu ajutorul cuisoarelor este sinuzita. Pentru acesta trebuie sa trageti pe fiecare nara, cu ajutorul unui pai de marime adecvata, pulbere din cuisoare.

 

Cuisoarele improspateaza respiratia

Respiratia urat mirositoare poate fi ameliorata cu ajutorul cuisoarelor. Aceste lucru era cunoscut inca de acum 2000 de ani. Pentru aceasta puteti include cuisoarele ca si condimente in mancaruri, le puteti folosi la prepararea unor bauturi, in ceaiuri, sau pur si simplu le puteti mesteca atunci cand simtiti nevoia. Extractul de cuisoare este, de asemenea, folosit ca principal ingredient al spray-urilor bucale, sau in apele de gura.

 

Ajutor in lupta cu diabetul

Sunt studii care au demonstrat ca eugenolul din cuisoare poate reduce concentratia de glucide din sange la diabetici.

 

Cuisoarele contin compusi cu activitate anticanceroasa

Studii preliminare indica cuisoarele ca fiind un potential remediu impotriva cancerului pulmonar.

Un studiu din 2006, realizat pe soareci expusi la substante carcinogene, a demonstrat ca cuisoarele pot reduce aparitia cancerului pulmonar. Insa nu se stie inca daca cuisoarele pot avea acelasi efect si asupra oamenilor. Totusi, rezultatele sunt promitatoare, iar studiile de laborator arata ca in cuisoare sunt compusi cu activitate anticanceroasa.