Selectează o Pagină

Catina (Hippophae rhamnoides)

Dintotdeauna, catina a rivalizat cu cele mai complexe medicamente, ea insasi fiind considerata o adevarata polivitamina naturala. Din vremuri stravechi se stie ca tamaduirile cu catina se datoreaza unui antioxidant foarte puternic, si anume betacarotenul. In acelasi timp, ea este si un imunomodulator de exceptie, stimuland raspunsul imun al leucocitelor in apararea antibacteriana.

 

Efectele catinei sunt asigurate de amestecul complex al principiilor active care actioneaza sinergic asupra diferitelor sisteme din organismul uman.

 

De aproximativ douazeci de ani, cercetatorii au inceput sa studieze proprietatile nutritionale si medicinale ale catinei, iar rezultatele clinice obtinute recomanda catina ca fiind foarte eficienta in incetinirea proceselor de imbatranire si prevenire a cancerului, fiind in acelasi timp, tonic general, antigripal si reglator al efectului expunerii la radiatii.

 

Trateaza de asemenea hepatita virala si ciroza, psoriazisul si dereglarile endocrine, fiind un hormon cerebral cu rol vasodilatator, dar si constrictor, implicat in sinteza proteinelor si in reglarea nivelului glucozei din sange.

 

Bogatia de principii active

 

Fructele de Catina sunt adevarate concentrate de vitamine. Cele mai bine reprezentate sunt: vitamina C – intre 360 mg si 2500 mg la 100 g (de doua ori mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele), precum si microelemente (fosforul 194,4 mg%, calciu 211,8 mg%, magneziu 186,1 mg %, potasiu 165,1%, sodiu 2,8 mg%, fier 13,84 mg%), vitamine liposolubile (vitamina A < 380 mg% , vitamina E 16 mg%, vitamina K, vitamina D 20 mg%), vitamine hidrosolubile (vitamina P, vitamina F 8 mg% , vitamina B1-B9), 18 amino acizi esentiali, carotenoide (beta caroten, xanthophila).

 

Arma secreta a fructelor de catina

 

Vitamina C creste rezistenta la infectii si este recomandata in special in starile de epuizare si convalescenta. Capacitatea antioxidanta a vitaminei C, alaturi de vitamina E, carotenul si flavonoidele, neutralizeaza radicalii liberi din organism. Cercetari indiene, publicate in Journal of Ethnopharmacology in 2002, au verificat aceasta activitate, aratand ca extractele de frunze si fructe de catina inhiba generarea radicalilor liberi in vitro. De asemenea, cercetatorii chinezi au descoperit ca semintele si pulpa de catina au efecte preventive si curative asupra ulcerelor gastrice induse experimental la animalele de laborator.

Fructele de Catina mai contin: acizi grasi polinesaturati (acidul oleic, acid linoleic, acid pantotenic, acid palmitoleic, acid heptadecanoic, acid erucic, acid succinic, acid malic, acid maleiuc, acid ascorbic), uleiuri complexe (din care se obtine uleiul de Catina), serotonina, uleiuri volatile, zaharuri, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime, polifenoli si tananti, flavonoide, fitosteroli.

Pe langa minerale si cantitati insemnate de vitamina C, catina mai contine si o concentratie ridicata de vitamina A si betacaroten – un puternic antioxidant natural ce contribuie la regenerarea tesuturilor prin crearea de celule noi. Importanta deosebita a carotenului pentru sanatatea oamenilor este explicata prin proprietatile anticancerigene, antioxidante si imunostimulatoare, cu efecte directe in prevenirea cancerului uterin, de prostata si pulmonar (la fumatori), in distrugerea radicalilor liberi precum si in intarirea sistemului imunitar de rezistenta.

In plus, acestea au si un continut ridicat de vitamine E, intrucat este implicata in cele mai importante procese de regenerare din organism.

Acest amestec de substante active continute in fructele de catina le transforma in surse veritabile de sanatate, care ajuta celulele sistemului imunitar. 

 

 

In urma studiilor efectuate in ultimii ani, s-a demonstrat eficacitatea fructelor de catina:

 

Extractele de catina reduc efectele negative ale colesterolului ˮrauʺ oxidat, care poate duce la aparitia aterosclerozei (depunerea de placi lipidice pe peretii arterelor). De asemenea, extractele de catina au permis loturilor experimentale diminuarea nivelului de glucoza din sange, precum si atenuarea hipertensiunii.

Deosebit de importante sunt si efectele pe care le are catina asupra aparatului circulator. Polifenolii prezenti in boabele de catina au un efect de fluidizare a sangelui, reducand astfel, potential, riscul de accident vascular cerebral (AVC) sau de embolie pulmonara. In plus, acestea maresc forta de contractie a miocardului, gratie unei mai bune circulatii coronariene si a imbunatatirii generale a metabolismului.

Datorita compozitiei bogate, extractele de catina mai sunt intrebuintate in tratarea tulburarilor pulmonare, gastrointestinale si metabolice.