Exista numeroase preparate naturiste pe baza de arnica, in special creme si unguente, obtinute din floare, care ajuta in multe probleme de sanatate. Atunci cand sunt aplicate local, preparatele medicinale pe baza de arnica, au actiune antiinflamatoare, analgezica si antiseptica.
Principii active ce ii dau valoare
Florile de arnica au in compozitie numeroase substante benefice pentru sanatatea organismului uman, printre care se numara carotenoizii, flavonoidele (ambele cu actiune antioxidanta), o serie de uleiuri volatile, cumarine etc. Substanta principala activa cu efect farmaceutic, helenanina, are efecte antiinflamatorii si analgezice.
Extractul uleios de arnica
Din punct de vedere medical, arnica este folosita din anii 1500 pentru capacitatea sa remarcabila de a reduce inflamatiile si de a ajuta la vindecarea vanatailor, hematoamelor, crampelor, entorselor, durerilor musculare. Mai mult, in tari ca Germania sau Franta, chirurgii plasticieni o recomanda ca cel mai rapid si eficient antiinflamator, care scurteaza timpul de recuperare semnificativ.
Extractul uleios de arnica este produs prin macerarea la temperaturi joase a petalelor florii proaspete in ulei presat la rece de floarea soarelui, asa fiind extrase componentele solubile in lipide ale arnicai. Produsul vegetal astfel obtinut este bogat in constituienti cu efect antiinflamator (helenalina), bactericid, fungicid, imunostimulator, avand acizi grasi de tip Omega 6 si Omega 9, polifenoli, urme de ulei esential.
Care este principala lui utilizare terapeutica?
Cataplasmele, compresele si cremele cu arnica au un uimitor efect de accelerare a vindecarii articulatiilor, tendoanelor si a muschilor lezati. Sunt cunoscute numeroase cazuri de luxatii sau chiar de fracturi tratate cu aceasta planta, care s-au vindecat rapid, spre surprinderea multora.
Un studiu efectuat pe 174 de persoane cu osteoartrita a mainii, a aratat ca aplicarea unui extract de arnica a dat rezultate comparabile cu cele ale tratamentului cu ibuprofen. Desi au fost raportate si efecte adverse, acest tratament pe baza de plante a ameliorat semnificativ durerea.
Reduce inflamatia si edemul
Rezultatele unui studiu din 2010 sugereaza ca un extract pe baza de arnica, aplicat local poate reduce eficient chiar si echimozele provocate de terapia cu laser.
Un alt studiu din 2006, realizat pe o serie de pacienti care au fost supusi unei interventii chirurgicale pentru a reduce aspectul ridurilor si pielii lasate, a aratat ca arnica poate sa accelereze semnificativ vindecarea echimozelor post-operatorii.
Poate fi de folos in cazul venelor sparte
Expertii in fitoterapie sunt de parere ca uleiul de arnica sau orice produs formulat cu aceasta planta poate fi o varianta de tratament al venelor sparte, deoarece poate sa ajute la reducerea aspectului vinisoarelor de pe fata ori de pe corp (acele vene foarte mici numite si telangiectazii sau „spider veins”, adica vene in forma de panza de paianjen sau capilare sparte). In plus, acesta ajuta la resorbtia echimozelor (vanatailor) si edemelor posttraumatice; are si efect antiseptic si cicatrizant; favorizeaza consolidarea ligamentelor si oaselor.
Utilizare in cosmetica
In cosmetica uleiul de arnica este foarte eficient pentru repararea zonelor cu piele crapata: buze, maini, calcaie. Masat pe scalp, uleiul sau tinctura de arnica opreste caderea parului si chiar ii stimuleaza cresterea.
Alina durerea
Proprietatile analgezice si antiinflamatorii dovedite ale extractelor de uleiuri organice din arnica au condus la reputatia obtinuta ca bun ameliorator natural al durerii, fiind extrem de cautat in terapia alternativa si in medicina homeopata. Aplicarea locala sporeste circulatia sangelui, reduce inflamatia si amelioreaza durerea asociata entorselor, artritelor, reumatismului sau a leziunilor tesuturilor moi.
Arnica s-a dovedit a fi extrem de eficace in tratamentul topic al artritei. De asemena, reduce semnificativ durerea si inflamatia post-chirurgicala la pacienti.
Este recomandat, in mod special, pentru includerea in balsamuri de vindecare, in alifii pentru muschii inflamati si la masaj, pentru ameliorarea durerii. Extractele de ulei organic de arnica nu ar trebui sa fie utilizate pe plagi sau rani deschise.
Cum se aplica?
Remediile pe baza de arnica se aplica pe piele si, de regula, planta este folosita sub forma de crema, gel sau unguent. Arnica, in general, nu este folosita ca remediu cu administrare interna, pentru ca dozele mari de extract de arnica nediluat pot fi fatale, potrivit specialistilor.
Reactii adverse si contraindicatii
Specialistii in domeniu nu recomanda folosirea unguentelor sau cremelor de arnica pe pielea crapata, iritata sau pe rani deschise, si nici folosirea pe perioade indelungate de timp, deoarece, in aceste cazuri, pot agrava iritatia. In plus, femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa se consulte cu un medic inainte de a folosi un preparat pe baza de arnica. Unele persoane pot avea reactii alergice la arnica sau pot sa prezinte o hipersensibilitate la preparatele medicinale pe baza de arnica.