Salvia este o planta de gradina cu o indelungata istorie de uz medicinal, cunoscuta inca din Antichitate ca fiind o planta cu proprietati miraculoase pentru organism. Putine plante medicinale sintetizeaza in frunze o diversitate atat de mare de compusi organici, cu insusiri bioactive, asa cum se constata la salvie.
„Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori”
Exista multe mituri terapeutice legate de aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna se straduieste sa le inteleaga si sa le dea o utilitate practica. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii.
Numele ei inseamna ″a salvaˮ si chiar se considera ca ea ar vindeca peste 1000 de afectiuni, avand proprietati de echilibrare a sistemului nervos si hormonal, diuretice, tonice, calmante si antinflamatoare. Totodata contribuie la scaderea nivelului de zahar din sange, a colesterolului si poate preveni si trata boli ale aparatului respirator.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a considerat medicina complementara ca o metoda de prevenire si ameliorare a simptomelor menopauzei. Plantele care contin fitoestrogeni (compusi asemanatori estrogenilor) au un loc special printre plante, acestea ameliorand simptomele menopauzei.
Exista multe optiuni pentru gestionarea simptomelor menopauzei atunci cand acestea afecteaza calitatea vietii, aspecte ce au fost abordate in diverse studii de specialitate.
De exemplu, International Journal of Reproductive BioMedicine, a efectuat un studiu in domeniul efectelor plantelor fitoestrogene asupra tratamentului bufeurilor in menopauza, pe un numar de 30 de femei aflate in postmenopauza cu varsta cuprinsa intre 46-58 de ani, care au prezentat diferite grade de simptome postmenopauzale. Astfel, participantii au primit zilnic 100 mg extract de salvie timp de 4 saptamani. Gravitatea simptomelor postmenopauzale a fost comparata inainte si dupa patru saptamani de la consumul de extract de salvie.
Rezultatele au aratat ca media severitatii unora dintre simptomele postmenopauzei, inclusiv bufeuri, transpiratii nocturne, panica si oboseala, au avut diferente semnificative dupa consumul de salvie comparativ cu inainte de consum. Astfel, la femeile aflate in postmenopauza tratate cu extract de salvie, bufeurile si transpiratiile nocturne au avut o scadere semnificativa in comparatie cu grupul de control. (International Journal of Reproductive BioMedicine. The effect of Saliva officinalis extract on the menopausal symptoms in postmenopausal women, 2019)
Intr-un alt studiu clinic efectuat pe un numar de 66 de femei in postmenopauza, care s-au plans de simptome menopauzale, acestea au fost impartite in doua grupuri : de interventie si, respectiv, de control. Grupul de interventie a primit tablete de Salvia officinalis (continand 100 mg extract de Salvia officinalis), o doza de trei tablete pe zi, timp de 3 luni, in timp ce grupul de control a primit tablete placebo cu aceeasi ordine de prescriptie.
Extractul de salvie a imbunatatit simptomele menopauzei, cum ar fi inrosirea fetei, transpiratia nocturna, palpitatiile inimii, durerile musculare si articulare, depresia, anxietatea si tulburarile de somn.
(The effect of Salvia officinalis extract on symptoms of flushing, night sweat, sleep disorders, and score of forgetfulness in postmenopausal women. 2020, Afsaneh Zeidabadi).
In concluzie, extractele din salvie, au o activitate estrogenica (similara hormonilor feminine), iar efectul antisudorific (diminuarea transpiratiei), este datorat taninurilor din salvie, care paralizeaza terminatiile nervoase ale glandelor sudoripare.
O altfel de intrebuintare….
Pe langa actiunea ei terapeutica, salvia are un efect astringent, este aromata si racoritoare. De aceea multi o introduc in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii, precum si in lotiunile si sampoanele pentru par.
Cand parul incarunteste, salvia il inchide la culoare, astfel incat suvitele deschise, razlete, nu mai sunt asa de evidente. In plus, ea stimuleaza circulatia sanguina si cresterea parului, conferindu-i acestuia din urma un aspect frumos si sanatos.
Salvia este utilizata frecvent si in apa de gura, la gargare si pentru curatarea dintilor. Inainte ca pasta de dinti sa fie inventata, oamenii isi frecau dintii cu frunze de salvie, pentru a indeparta depunerile.
Salvia are efect antiseptic si poate ameliora, sub forma de gargara, raguseala, durerile de gat si infectiile din cavitatea bucala.