Selectează o Pagină

Miere de albine

O felie de viata amara, indulcita cu miere de albine…

 

Ce s-ar alege de lumea asta, daca n-ar e­xis­ta albinele? Fizicianul Albert Ein­stein, laureat al Premiului Nobel, spunea, inca din 1924, ca „Daca albina va dis­parea vreodata de pe pa­mant, omul mai are de trait doar patru ani”. Sa­vantii din zilele noas­tre ii dau dreptate, pentru ca micile insecte polenizea­za peste 80% din pomii fructiferi si din plantele de cul­tura de pe planeta.

Mierea este rezultatul unei munci uriase a stupului, care transforma zaharurile gasite pe florile si pe frunzele plantelor intr-o pasta semilichida, cu o compozitie chimica extrem de complexa. O lingurita de miere contine peste 400 de substante organice, care nu ar putea fi reproduse cu aparatura sofisticata a secolului XXI. Pe langa apa biologica si zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine o serie de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime care-i dau o valoare terapeutica uriasa.

Pe drept cuvant, putem spune ca mierea este alimentul vietii. Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. La randul lor, mineralele, prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod.

Mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Mierea este si un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism. Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.

Noi studii atesta uriasul efect tera­peutic al remediilor naturale produse de albine. Medicinii experi­men­tale de odinioara i se ada­u­ga, astazi, noi si noi des­coperiri, care transfor­ma apiterapia intr-o ramura a medicinii bine funda­mentata stiintific si foarte eficienta. Pro­duselor de stup li se atribuie o „inteligenta natu­rala”, prin care acestea le sunt superioare unora din­tre me­dicamentele sintetice. Do­ve­zile apar în mai toate disciplinele me­dicale, dar mai cu seama in imu­no­logie, neurologie, chirurgie, der­ma­tologie si reumatologie. Majo­rita­tea cercetarilor se ocupa cu cel mai cunoscut, indragit si gustos produs: mierea.

Studii efectuate in Austria arata ca sistemul imu­nitar al oamenilor care mananca zilnic 50 g de mie­re natu­rala este cu 40% mai putin afectat de o eventuala infectie, iar calitatea som­nului si rezistenta psihica sporesc cu 22%. In plus, mierea de albine ani­hileaza radicalii liberi. Nu­marul acestor mo­lecule agresive, care imbatranesc celu­lele si pot produce cancer, scade cu 40%.