O felie de viata amara, indulcita cu miere de albine…
Ce s-ar alege de lumea asta, daca n-ar exista albinele? Fizicianul Albert Einstein, laureat al Premiului Nobel, spunea, inca din 1924, ca „Daca albina va disparea vreodata de pe pamant, omul mai are de trait doar patru ani”. Savantii din zilele noastre ii dau dreptate, pentru ca micile insecte polenizeaza peste 80% din pomii fructiferi si din plantele de cultura de pe planeta.
Mierea este rezultatul unei munci uriase a stupului, care transforma zaharurile gasite pe florile si pe frunzele plantelor intr-o pasta semilichida, cu o compozitie chimica extrem de complexa. O lingurita de miere contine peste 400 de substante organice, care nu ar putea fi reproduse cu aparatura sofisticata a secolului XXI. Pe langa apa biologica si zaharuri (fructoza, glucoza, maltoza, zaharoza), mierea mai contine o serie de vitamine, de minerale, de ceruri, de enzime care-i dau o valoare terapeutica uriasa.
Pe drept cuvant, putem spune ca mierea este alimentul vietii. Dintre vitamine, cele mai importante sunt cele din complexul B si, in cantitati ceva mai mici, vitaminele C, A, D si K. La randul lor, mineralele, prezente in miere intr-o forma usor asimilabila de catre organismul uman, sunt foarte numeroase, variind in functie de tipul de miere: potasiu, calciu, magneziu, fosfor, la care se adauga cantitati extrem de mici de seleniu, crom si iod.
Mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Mierea este si un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism. Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Nu in ultimul rand mierea este utila in mentinerea echilibrului endocrin, ajutand la reglarea activitatii principalelor glande din corp producatoare de hormoni.
Noi studii atesta uriasul efect terapeutic al remediilor naturale produse de albine. Medicinii experimentale de odinioara i se adauga, astazi, noi si noi descoperiri, care transforma apiterapia intr-o ramura a medicinii bine fundamentata stiintific si foarte eficienta. Produselor de stup li se atribuie o „inteligenta naturala”, prin care acestea le sunt superioare unora dintre medicamentele sintetice. Dovezile apar în mai toate disciplinele medicale, dar mai cu seama in imunologie, neurologie, chirurgie, dermatologie si reumatologie. Majoritatea cercetarilor se ocupa cu cel mai cunoscut, indragit si gustos produs: mierea.
Studii efectuate in Austria arata ca sistemul imunitar al oamenilor care mananca zilnic 50 g de miere naturala este cu 40% mai putin afectat de o eventuala infectie, iar calitatea somnului si rezistenta psihica sporesc cu 22%. In plus, mierea de albine anihileaza radicalii liberi. Numarul acestor molecule agresive, care imbatranesc celulele si pot produce cancer, scade cu 40%.