fbpx
Selectează o Pagină

ULEI ESENTIAL DE LAVANDA

Inca din cele mai vechi timpuri, de pe vremea egiptenilor si a romanilor, uleiul de lavanda a fost unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale, cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Lavanda era utilizata de catre egipteni pentru mumificare si folosita ca parfum scump de catre regina Cleopatra, iar in Roma Anti­ca, lavanda era leacul suprem in cazul muscaturilor veninoase, dar si contra otravurilor de tot felul. Sol­datii romani foloseau frecvent aceasta planta in timpul campaniilor militare, in tabere avand rolul de a tine la distanta tantarii purtatori de boli, dar si scorpionii sau paianjenii.

In timpul teribilelor epidemii ale vremii, lavan­da era printre putinele dezinfectante cunoscute si cu adevarat efi­ciente. In Primul Razboi Mondial, uleiul esential de lavanda a salvat mii de vieti, in timpul epidemiei de tifos, pentru ca tinea paduchii (agentul de transmisie al bolii) la distanta, avand, totodata, efect antibiotic asupra bacteriei care produce boala.

In momentul de fata, din lavanda se fac zeci de medicamente, aprobate de autoritatile medi­cale inter­na­tionale. Extras din mugurii florali ale lavandei, prin distilarea la aburi, uleiul de lavanda este bogat in proprietati si folosit in numeroase combinatii, fiind valorificate in domeniul terapeutic, cosmetic si parfumerie.

Uleiul esential de lavanda, spre deosebire de planta, este toxic daca este inghitit.

Uleiul esential de lavanda este initiatorul revolutiei aromoterapiei moderne, care a inceput atunci cand un om de stiinta si-a ars mana in mod accidental in laboratorul sau, iar dupa ce si-a racorit rana intr-un recipient cu levantica a constatat ca rana sa se vindeca extrem de repede.

 

In terapie se folosesc, in principal, trei specii:

 

Lavanda romana (Lavandula offi­cinalis) – era preferata medicilor din lumea antica, fiind cultivata pe suprafete largi. Este o specie nu foarte productiva, motiv pentru care in zilele noastre este cultivata pe suprafete mai mici, dar multa vreme, lavanda romana a fost si inca este etalonul fortei tera­peutice a acestei plante.

Lavanda englezeasca – are frunzele cele mai inguste dintre toate speciile, de unde si numele sau de La­vandula angustifolia. Multi specialisti consi­dera ca aceasta specie are cea mai fină aroma, din acest motiv, ea fiind folosita in industria parfumurilor.

Lavanda balcanica – administrata intern, are cele mai puternice efecte asupra sistemului respirator si nervos (deoarece contine o cantitate apreciabila de camfor). Are frunzele foarte late fata de restul spe­ciilor, motiv pentru care denumirea sa stiintifica este Lavandula latifolia. Parfumul este mai puternic decat restul speciilor, datorita unei bogatii mai mari in diverse substante aromatice.

 

Beneficiile uleiului esential de lavanda:

 

  • Amelioreaza si combate acneea – uleiul de lavanda ucide bacteriile, iar prin acest lucru poate preveni si vindeca episoadele acneice. Lavanda deblocheaza porii si reduce inflamatia atunci cand este aplicata pe piele in mod corespunzator.
  • Previne caderea excesiva a parului si stimuleaza cresterea acestuia
  • Vindeca taieturi, zgarieturi si vanatai, gratie proprietatilor sale antiseptice, ce previn infectarea si grabesc refacerea tesutului.
  • Hraneste si calmeaza pielea, datorita efectului regenerator asupra pielii inflamate. In plus, acesta calmeaza dermatita, eczemele si chiar psoriazisul.
  • Grabeste vindecarea eczemelor – in calitatea sa de antiseptic, de antifungic si de antiinflamator, uleiul esential de lavanda poate reduce iritatia, roseata si simptomele neplacute ale eczemei.
  • Poate albi pielea – mai exact, poate reduce depigmentarile, in special petele inchise la culoare.
  • Combate ridurilor fetei – datorita faptului ca este bogat in antioxidanti, protejeaza pielea de radicalii liberi.
  • Trateaza arsurile si inflamatia insotita de dureri.

 

Studii

 

Un studiu efectuat in anul 2016 a demonstrat ca uleiul de lavanda accelereaza procesul de vindecare a ranilor la soarecii supusi experimentului. Concluzia studiului a fost ca: „aplicarea uleiului de lavanda stimuleaza sinteza de colagen”, accelerand procesul de vindecare.

Intrucat este un analgezic natural, uleiul combate simptomele asociate arsurilor solare datorita proprietatilor antiinflamatorii si continutului bogat in antioxidanti. Un studiu din anul 2012 a demonstrat ca amestecul format din uleiul de lavanda, cel de geranium si aloe vera dau rezultate mai bune decat alte tratamente medicamentoase.

Printr-un alt studiu, efectuat pe 80 de participante, s-a dovedit faptul ca masajul cu ulei esential de lavanda a contribuit la ameliorarea durerilor provocate de dismenoree, o afectiune care determina crampe menstruale si dureri in partea inferioara a abdomenului. Rezultatul a fost ca: „masajul cu ulei esential de lavanda diminueaza dismenoreea primara si poate fi utilizat drept remediu natural”.

Un alt studiu a aratat ca din 129 de persoane cu dureri de cap, la 92 s-a sesizat o ameliorare totala sau partiala a durerilor datorita uleiului de lavanda. Acest ulei actioneaza atat de bine nu numai pentru ca are proprietati analgezice, ci si pentru ca actioneaza ca un agent de relaxare, calmand nervii si eliberand tensiunile.

Un alt studiu publicat in Journal of Medical Microbiology a descoperit ca uleiul de lavanda ar putea fi eficient in combaterea infectiilor rezistente la antifungice. Cercetatorii au descoperit ca uleiul era letal pentru o serie de tulpini care pot provoca boli la nivelul pielii. Studiul a aratat ca uleiul de lavanda este foarte puternic si demonstreaza activitatea antifungica intr-un spectru larg.

Un studiu publicat in revista Evidence-based Complementary and Alternative Medicine a comparat efectele mai multor tratamente pentru vindecarea ranilor. Cercetatorii au comparat efectele stimularii transcutanate a nervului electric (TENS), solutiei saline, povidon-iodului si uleiului de lavanda. Autorii studiului au remarcat ca ranile s-au inchis mai repede in grupul celor care au folosit uleiul de lavanda decat in celelalte. Aceste descoperiri sugereaza ca lavanda are un efect accelerator asupra vindecarii ranilor.

Un studiu publicat in revistele de medicina complementara si alternativa, a evaluat modul in care capacitatea antimicrobiana a uleiului de lavanda este imbunatatita atunci cand este amestecat cu alte uleiuri esentiale, cum ar fi uleiul de cuisoare, scortisoara si arborele de ceai. Cercetatorii au descoperit ca un raport de 1:1 dintre aceste uleiuri s-a dovedit a fi cel mai eficient in lupta impotriva Candida albicans si Staphylococcus aureus – doua cauze frecvente ale multor infectii fungice si bacteriene.

Un studiu realizat pe sobolani din 2016 a constatat ca uleiul de lavanda a grabit vindecarea ranilor in faza incipienta prin accelerarea formarii tesutului de granulatie (tesutul din suprafata vindecatoare a pielii) si a ajutat la sinteza de colagen. Suprafata plagilor tratate cu ulei de lavanda a fost semnificativ scazuta comparativ cu grupul martor la care vindecarea a fost mai lenta.