fbpx
Selectează o Pagină

Ceara de albine

Cele mai vechi preparate pentru ingrijirea pielii sunt unguentele, acestea constand intr-un amestec de ceara si diverse uleiuri vegetale, amestecate in diverse proportii.

Datorita compozitiei sale, ceara de albine prezinta insusiri emoliente, cicatrizante si antiinflamatorii, fapt pentru care a fost folosita in terapeutica si cosmetica, inca din cele mai vechi timpuri.

Din punct de vedere chimic, cerurile sunt amestecuri complexe de hidrocarburi si acizi grasi combinate cu esteri. Culoarea este una galbuie, cu miros placut, caracteristic.

Produsa de albine, aceasta se recolteaza prin topirea fagurilor, principiile active ramanand active chiar si dupa prelucrarea termica.

 

Gazda primitoare pentru orice ingredient cosmetic!

 

In industria cosmetica, ceara de albine are proprietati terapeutice si un rol stabilizator de mare folosinta. Aduce consistenta si stabilizeaza orice preparat lichid, mentinand consistenta cremoasa a emulsiilor, prevenind in acelasi timp separarea uleiurilor de lichide. De asemenea, mentine integritatea preparatelor solide permitand o aplicare usoara.

Avand proprietati filmogene, ceara de albine protejeaza si ajuta la regenerarea celulelor epidermale. Preparatele care o contin, chiar si in cantitati mici, actioneaza de cele mai multe ori ca un scut de protectie a pielii contra factorilor externi. Totodata, ceara de albine are proprietati calmante si cicatrizante, contribuind la buna ingrijire si tamaduire a arsurilor sau a ranilor.

 

Cele mai cunoscute efecte ale cerii de albine asupra pielii:

 

1. Protector – formeaza la suprafata pielii un film subtire, aproape impermeabil, care apara pielea de agresiunile factorilor de mediu. Astfel se limiteaza pierderea de apa din tesuturi, iar pielea ramane mai mult timp hidratata, creandu-se conditii optime pentru regenerarea pielii. Desi formeaza un film ocluziv, protejeaza pielea fara a infunda porii; aceasta se datoreaza atat efectului sau hidratant care permite o descuamare normala a celulelor epidermale, cat si continutului de vitamina A.

2. Antibacterian – la fel ca mierea, ceara de albine are proprietati antibacteriene bine documentate. Intr-un studiu din 2005, publicat In jurnalul Clinical Microbiology and Infection (CMI), publicatie a European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases, s-a demonstrat ca, un amestec de miere si ceara de albine inhiba dezvoltarea bacteriilor si a fungilor, fiind de un real folos in tratarea iritatiilor de orice fel.

3. Umectant – ceara atrage apa, contribuind la mentinerea pielii bine hidratata de-a lungul zilei.

4. Cicatrizant – ceara de albine contribuie la vindecarea ranilor.

5. Antiinflamator – conform unui studiu publicat in 2012 in Journal of Burn Care & Research, editat de American Burn Association, pacientilor participanti la studiu care suferisera arsuri severe si care, ulterior, in timp ce pielea se vindeca, manifestau fenomene intense de prurit, li s-a administrat o crema pe bază de ceara de albine si ulei de masline. Acest preparat a diminuat senzatia de mancarime in mod semnificativ, astfel incat pacientii nu au mai avut nevoie de alta medicatie pentru calmarea pruritului.

Cremele cu ceara de albine au fost considerate mult timp cele mai bune produse cosmetice pe care le-a avut orice femeie.